Werkplekonderzoek; werkt u in een optimale werkomgeving?

Een werkplekonderzoek geeft inzicht in de werkomstandigheden van u en uw personeel. Een optimale werkomgeving voorkomt of verhelpt gezondheidsklachten. Bovendien levert het een positieve bijdrage aan arbeidsproductiviteit en medewerkerstevredenheid. 

Wilt u weten hoe gezond u werkt? Vraag vandaag nog een werkplekonderzoek aan en krijg gericht advies over de verschillende soorten werkplekonderzoeken!

Wat is een werkplekonderzoek?

Rugklachten door verkeerder werkhouding

Bij een werkplekonderzoek brengen we de huidige werkomstandigheden van uw werkplek in kaart. Daarbij komen verschillende aspecten aan bod, zoals:

 • Ergonomie van de werkplek
 • Fysieke belasting van de medewerker en lichamelijke klachten
 • Werkplekomgeving
 • Werkhouding
 • Gebruik van hulpmiddelen

 

Op basis van de bevindingen doen we aanbevelingen en geven we een gedegen advies. Uiteraard hebben wij ook alles in huis om een volledig  ergonomische werkplek te creëren.

Een uitgebreide evaluatie in uw werkplekonderzoek

Een werkplekonderzoek is een uitgebreide evaluatie van het veiligheids- en gezondheidsbeheersysteem van een organisatie. Deze beoordeling beoordeelt de effectiviteit van het bestaande veiligheids- en gezondheidsbeleid, de procedures, training, verantwoordelijkheden, gevaren en controlemaatregelen. 

Er wordt ook rekening gehouden met andere elementen van de werkplek die van invloed kunnen zijn op de veiligheid en het welzijn van werknemers.

Mogelijke knelpunten in kaart brengen door gericht advies

Het doel van een werkplekbeoordeling is het identificeren van potentiële risico’s of gevaren op de werkplek die fysieke klachten als letsel of ziekte kunnen veroorzaken. Door deze risico’s gedetailleerd te beoordelen, kunnen werkgevers proactieve stappen ondernemen om ze aan te pakken voordat ze leiden tot letsel of ziekte. 

Dit omvat het ontwikkelen van passende maatregelen voor risicopreventie en -beheersing, zoals technische controles, administratieve controles en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Wanneer is een werkplekonderzoek aan te raden?

RSI polsklachten - werkplekonderzoek - De Kantoorinrichter

Zijn er mensen binnen uw organisatie die last hebben van gezondheidsproblemen, zoals rug- of nekklachten? Dan is het raadzaam om een werkplekonderzoek aan te vragen. Maar ook als u verbouwings- of renovatieplannen heeft. 

De uitkomsten van een werkplekonderzoek kunnen dienen als belangrijke basis voor de herinrichting van uw kantoor. Zo is algemeen bekend dat te veel en te lang zitten diverse gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Een zit- sta werkplek kan uitkomst bieden. 

Ook hebben veel werknemers last van geluidsoverlast op kantoor. Wat tot concentratieproblemen kan leiden. Dit is vaak eenvoudig op te lossen met een breed assortiment aan scheidingswanden en geluiddempend meubilair.

Wat wordt verstaan onder een ergonomische werkplek?

Medewerkers die werken op een ergonomische werkplek zijn beter in staat om hun werkzaamheden te vervullen zonder dat zij last krijgen van gezondheidsklachten. Dit begint bij goed afgestelde ergonomische bureaustoelen Een goede bureaustoel stimuleert een juiste werkhouding bij uw werknemer. 

Een goede hoogte van een bureau en monitor. zorgen ook voor een juiste manier van werken van uw werknemers.

Ergonomische hulpmiddelen kunnen dus bijdragen aan een juiste houding. Werknemers hebben hierbij zelf een belangrijke rol. Zo blijkt uit de praktijk dat 90% van de werknemers het meubilair verkeerd gebruikt. 

Een goede voorlichting is dus essentieel om eventuele knelpunten voor te zijn. Kortom, door een werkplek ergonomisch in te richten, voorkomt u lichamelijke klachten onder uw werknemers en zorgt u voor een positief effect op de werkvloer.

Wat zijn de voordelen van een werkplekonderzoek?

Door een deskundig werkplekonderzoek uit te laten voeren krijgt u inzicht in de verbeterpunten waarmee u klachten bij uzelf en uw medewerkers kunt voorkomen of verhelpen. Ook krijgt u praktische tips en advies over het correct instellen van kantoormeubilair, het gebruik van (dag)licht en het voorkomen van geluidsoverlast

Dit levert minder klachten en verzuim op. Wist u bijvoorbeeld dat rugklachten de meest voorkomende problemen op kantoor zijn? Met een werkplekonderzoek bespaart u al snel duizenden euro’s.

Waardevolle inzichten voor u en uw personeel

Een werkplekonderzoek op kantoor kan werkgevers helpen om waardevolle inzichten te krijgen in hoe hun werknemers denken over hun werkomgeving en de huidige praktijken. 

Door inzicht te krijgen in de attitudes en percepties van hun werknemers, kunnen werkgevers veranderingen doorvoeren om de algehele tevredenheid te verbeteren, wat op zijn beurt het moreel, de prestaties en de productiviteit van werknemers kan stimuleren.

Inzicht in werktevredenheid

De belangrijkste voordelen van het uitvoeren van een werkplekonderzoek op kantoor zijn onder andere:

 • het verkrijgen van een beter inzicht in het niveau van werktevredenheid onder medewerkers

 • het identificeren van gebieden die voor verbetering vatbaar zijn in arbeidsomstandigheden of praktijken

 • het bepalen of de huidige salaris- en secundaire arbeidsvoorwaarden toereikend zijn

 • het aan het licht brengen van eventuele problemen met management- of communicatiesystemen

 • het ontdekken van eventuele belemmeringen die medewerkers ervan weerhouden optimaal te presteren

 • het verschaffen van extra inzicht in de trainingsbehoeften van medewerkers.

Naast het verzamelen van nuttige informatie over individuele prestaties, kan een werkplekonderzoek op kantoor ook worden gebruikt om de gezondheid van de organisatie over afdelingen en functies heen te meten.

Deze gegevens zijn van onschatbare waarde voor managers omdat ze hen in staat stellen potentiële gebieden voor verbetering of ontwikkeling te identificeren waar de hele organisatie baat bij kan hebben.

Door eventuele onderliggende problemen aan te pakken die uit een werkplekonderzoek naar voren komen, kunnen werkgevers een aangenamere werksfeer creëren die samenwerking tussen teamleden stimuleert en tegelijkertijd een hogere mate van betrokkenheid en werktevredenheid bevordert.

Neem contact op

Graag leggen wij in een persoonlijk gesprek uit wat de mogelijkheden zijn. Bel voor meer informatie: 040 286 1441 of mail ons: [email protected]

Meer artikelen

524b3b85094a5abc7213351fd8cefc34
Kantoortuin inrichten? Dat doet u zo
Ontdek hoe u een betere werkplek creëert door uw kantoortuin slim in te richten | Maak van uw kantoortuin een weerspiegeling van uw bedrijf.
13.06.2019
Duo-benches-met-gekleurde-akoestische-bureauwanden-1
3 tips om uw bedrijfsidentiteit terug te laten komen in de kantoormeubelen
Slimme manieren om uw bedrijfsidentiteit terug te laten komen in kantoormeubilair | Breng uw identiteit tot leven met design kantoormeubilair.
19.06.2018
sissy-boy16-Hd-formaat-e1536229158948
Ga voor duurzaamheid en zorg voor een circulair kantoor
Ontdek de voordelen van een circulair kantoor en draag bij aan duurzaam ondernemen | Lees hier praktische tips over een duurzaam kantoor
20.11.2019

Onze projecten

Etage 2 kantoortuin 2
Kantoorontwerp voor Examen Advies Buro
Topcon - De Kantoorinrichter
Kantoorontwerp en kantoorinrichting bij Topcon
009
Kantoorinrichting bij Footlocker