3 verschillende stijlen kantoorinrichting

U brengt het grootste deel van uw tijd, net als veel anderen, door op kantoor. Dat maakt de inrichting van een kantoor zo belangrijk; elke werknemer moet zich er  prettig voelen. Daarnaast heeft de kantoorinrichting ook effect op zaken als de productiviteit van de werknemers. Binnen de kantoorinrichting zijn er verschillende stijlen te ontdekken. Hieronder volgen een aantal voorbeelden. 

De open kantoorinrichting

Het is één van de grootste trends op het gebied van kantoorinrichting: een open kantoor. Eén grote ruimte waar iedereen bij elkaar zit, dat is gezellig. Een open kantoorinrichting is een ontwerpaanpak die traditionele scheidingswanden en privékantoren elimineert ten gunste van een open, gemeenschappelijke werkruimte. Kenmerkend voor dit concept zijn de ruime, open gebieden, gevarieerd meubilair voor verschillende activiteiten, en flexibele zones die zijn ontworpen voor samenwerking en interactie.

Samenwerking

Waarom is een open kantoorinrichting zo passend voor deze tijd? Ten eerste bevordert het een cultuur van samenwerking en gemeenschapszin. Met de afbraak van fysieke barrières, wordt de communicatie tussen medewerkers eenvoudiger en natuurlijker. Dit kan leiden tot een verbeterde teamdynamiek, snellere probleemoplossing en meer innovatieve ideeën.

Flexibiliteit

Daarnaast is flexibiliteit een cruciaal onderdeel van de moderne werkplek. Met het toenemende aantal werknemers dat op afstand werkt of flexibele uren heeft, zijn statische, individuele werkplekken vaak niet meer nodig. Een open kantoorinrichting biedt de mogelijkheid om ruimtes naar behoefte aan te passen en te herstructureren, wat het ideaal maakt voor hedendaagse dynamische werkpatronen.

Akoestiek

Ook is kantoor akoestiek zeer belangrijk wanneer u werkt met dit soort flexibele werkplekken. Juist omdat de verschillende werkfuncties door elkaar heen lopen, is het belangrijk dat mensen die rustig willen werken hier de kans voor krijgen. En als u iets wilt bespreken, moet daar ook gelegenheid voor zijn. Bij de inrichting kunt u onder andere kiezen voor dempende vloerbedekking of akoestische systeemplafonds.

Welzijn

Tenslotte draagt een open kantoorinrichting bij aan het welzijn van werknemers. Open ruimtes kunnen lichter en luchtiger aanvoelen, en een goed ontworpen open kantoor kan een positief effect hebben op de mentale gezondheid van werknemers, door het bevorderen van een gevoel van verbondenheid en het verminderen van het gevoel van isolatie.

Vindt de juiste balans in verschillende soorten werkruimtes

Toch is het belangrijk om te benadrukken dat een open kantoorinrichting niet voor elk bedrijf of elke werknemer is. Terwijl sommige mensen gedijen in een open omgeving, hebben anderen behoefte aan een rustige, privé ruimte om zich te concentreren. Het is daarom van cruciaal belang om de juiste balans te vinden en verschillende soorten werkruimtes aan te bieden, die aansluiten bij de verschillende behoeften en werkstijlen van de werknemers.

De creatieve kantoorinrichting

Creativiteit is een cruciale motor voor innovatie, groei en probleemoplossing in elke organisatie. Een creatieve kantoorinrichting geeft de mogelijkheid om te kiezen voor afwijkende kleuren, materialen en indeling van het kantoor. Maar hoe creëert u een omgeving die deze essentiële vaardigheid stimuleert? Een effectieve manier is door het zorgvuldig inrichten van de kantoorruimte. Hier zijn enkele manieren waarop de juiste kantoorinrichting creativiteit kan stimuleren.

Variëteit aan ruimtes

Een belangrijk aspect van creativiteit is flexibiliteit. Mensen hebben verschillende omgevingen nodig voor verschillende soorten werk. Rustige plekken zijn essentieel voor diepe concentratie, terwijl open ruimtes de interactie en het uitwisselen van ideeën bevorderen. Overweeg daarom om diverse soorten ruimtes te creëren – stille zones, brainstorm gebieden, informele loungehoeken en formele vergaderruimtes.

Natuurlijke elementen

De inbreng van natuur in een kantoorruimte, ook wel bekend als ‘biophilic design’, kan de creativiteit en productiviteit bevorderen. Dit kan zijn door het plaatsen van planten, het creëren van uitzicht op groen, of door het gebruik van natuurlijke materialen en texturen. Dergelijke elementen kunnen helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van het welzijn, waardoor een bevorderlijke omgeving voor creatief denken wordt gecreëerd.

Pladis - Biophilic Design
Bron: Pladis HQ - Gensler

Kleur en verlichting

Kleur en licht kunnen een aanzienlijke impact hebben op hoe we denken en voelen. Heldere kleuren kunnen energie en creativiteit stimuleren, terwijl zachte tinten rustgevend kunnen werken. Daarnaast kan natuurlijk licht het welzijn en de productiviteit verbeteren. Overweeg dus zorgvuldig de kleurenpaletten en lichtbronnen die u in de werkruimte gebruikt.

Inrichting voor beweging

Beweging is niet alleen goed voor onze fysieke gezondheid, maar ook voor onze mentale gesteldheid. Het stimuleert de bloedcirculatie, kan stress verminderen en creativiteit verhogen. Overweeg zit-sta-bureaus of creëer gewoon ruimte voor medewerkers om rond te lopen en te bewegen.

Inspirerende decoratie

Hang posters op met inspirerende citaten, kunstwerken of beelden die innovatie en creativiteit symboliseren. Zorg voor boeken, tijdschriften en ander materiaal dat kan helpen om ideeën te stimuleren. Een omgeving die inspireert, kan medewerkers aanzetten tot creatief denken.

De industriële kantoorinrichting

Industrieel kantoor met wit meubilair met soft pasteltinten

De industriële trend is lang geleden ontstaan door het omtoveren van oude gebouwen tot moderne kantoren. Industriële interieurs zijn geïnspireerd door de fabrieksarchitectuur, gebouwen waar praktisch nut voorrang kreeg op esthetica en overbodige versieringen. Dat minimalisme brengt een zekere rust met zich mee, waardoor meer en meer mensen zich tegenwoordig – zelfs in een oude fabriek of pakhuis – thuis voelen. In bestaande kantoren ziet het er vaak heel natuurlijk uit, maar wat maakt nu een kantoorinrichting industrieel? De ruimtes zijn vaak licht met grote ramen, onbewerkte betonnen vloeren en plafonds en ruw afgewerkte witte muren. Kantoormeubilair dat vaak terugkomt zijn moderne blankhouten meubelen met metalen onderdelen, in combinatie met grote lampen. Ook wit meubilair met lichte pasteltinten staan verrassend goed in een industrieel kantoor.

Neem contact op

Graag leggen wij in een persoonlijk gesprek uit wat de mogelijkheden zijn. Bel voor meer informatie: 040 286 1441 of mail ons: [email protected]

Meer artikelen

newcastle-limited-office-7
Het nieuwe werken, wat is dat?
Tips en inzichten voor een verbeterde inrichting en maximale productiviteit in uw bedrijf | Lees alles over de voordelen van het nieuwe werken.
10.02.2020
akoestische-vrijstaande-wand
Verbeter de akoestiek op kantoor
Van akoestisch schuim tot geluidsabsorberende doeken en systeemplafonds | Leer hoe u geluidsoverlast op kantoor kunt verminderen.
17.05.2017
FF-akoestische-vrijstaande-wand
Een vergaderruimte creëren met akoestische scheidingswanden voor kantoor
Als het gaat om de inrichting van een vergaderruimte, wordt er vaak gekozen voor een traditionele inrichting. Zoals een vierkante vergadertafel met daaromheen een...
20.02.2018

Onze projecten

HAY's kantoorinrichting
Kantoorinrichting Hays volgens BREEAM-NL keurmerk
009
Kantoorinrichting bij Footlocker
Ocean Fish
Kantoorinrichting bij Ocean Fish