Een ergonomische werkplek creëren? Zo doe je dat!

Een ergonomische werkplek inrichten: als bedrijf kunt u er tegenwoordig niet meer onderuit. En dat is ook logisch! Wist u dat in een ‘gezond’ gebouw de medewerkers zo’n 10 tot 15% productiever zijn? 

En dan hebben we het nog niet eens over het ziekteverzuim dat 1,5 tot 2,5% lager ligt. Redenen genoeg om een ergonomische werkplek te creëren. In dit blog vertellen wij u hoe u hiervoor zorgt.

creëer stilteruimtes

Een ergonomische werkruimte heeft aparte plekken waar werknemers zich in stilte kunnen concentreren. Dit soort ruimtes worden ook wel stilteruimtes genoemd. Deze rustige werkplekken creëert u door bijvoorbeeld speciale geluidsabsorberende wanden neer te zetten.

Een ergonomische werkplek is meer dan een goed bureau

Ergonomie gaat over de relatie tussen de mens en zijn of haar omgeving en heeft als doel een omgeving te creëren die is aangepast aan het menselijk lichaam en handelingen vergemakkelijkt. Een werkplek ergonomisch, ofwel gezond, inrichten gaat dus verder dan het neerzetten van een goede bureaustoel en een goed bureau. 

Ook moet u bij het creëren van een ergonomische werkplek rekening houden met omgevingsfactoren als goede verlichting, zuurstof, geluid, temperatuur en visuele stimuli. Het blijkt bijvoorbeeld dat we 30% productiever zijn bij 21 graden dan bij 27 graden Celsius!

Stimuleer beweging

Een ding staat vast: lichamelijk actieve werknemers functioneren beter, zijn minder vaak ziek en zijn gemotiveerder. Tijd om uw medewerkers te laten bewegen! Dit kan door middel van een fitnessruimte, maar u kunt het ook simpel houden. 

Stimuleer uw werknemers bijvoorbeeld om vaker de trap te nemen of plaats een pingpongtafel in de kantine. Dat is niet alleen leuk, maar ook nog eens een nuttig tijdverdrijf voor uw medewerkers.

Creëer zit-sta werkplekken

Staand werken - sta werkplek - sta zit bureau

Het gaat hier om de fysieke ergonomie, die zich richt op de menselijke afmetingen en verhoudingen. Denk daarbij aan werkhoudingen, werkplekinrichting en repeterende bewegingen. Een ergonomische werkplek creëren is erg belangrijk voor uw werknemers omdat zij met een juiste houding en genoeg beweging, zich beter voelen en productiever zijn. Met het juiste meubilair zullen lichamelijke klachten verminderen en zullen uw werknemers geen slechte houding achter hun bureau meer aannemen.

Staand werken in een ergonomische werkplek

Een ergonomische werkplek creëren lukt niet zonder zit-sta werkplekken. Denk hierbij aan een bureau die op hoogte verstelbaar is, zodat u ook tijdens uw werk de benen kan strekken en toch kan blijven werken. De hele dag zitten is namelijk not done. 

Wanneer uw medewerkers even willen staan, zetten ze de tafel gemakkelijk omhoog. Deze positieverandering geeft elke medewerker direct energie. Zo bestrijdt u ook nog eens een dipje! 

Bureaus moeten voldoende beenruimte en ruimte voor apparatuur bieden. Werkplekken moeten voorzien zijn van ergonomische producten zoals verstelbare monitoren en toetsenborden zodat werknemers deze kunnen aanpassen aan hun lengte en voorkeuren. Als u aan al deze voorwaarden voldoet, bevordert u het doeltreffend functioneren van uw werknemers optimaal!

 

Zittend werken in een ergonomische werkplek

Daarnaast is het aanschaffen van ergonomische bureaustoelen ook aan te raden. U heeft misschien wel werknemers die liever niet (te veel) staan, maar u vindt het alsnog belangrijk dat zij wel een goede houding tijdens het werk aannemen. 

Een ergonomische bureaustoel is daarvoor dan de perfecte oplossing. Zorg ervoor dat de zithoogte goed ingesteld is en de stoelen ondersteunende rugleuningen hebben om de druk op de ruggengraat te verminderen: de stoel moet kunnen draaien, kantelen en in hoogte verstelbaar zijn. Dit zorgt ervoor dat de statische belasting van uw werknemers zo min mogelijk wordt!

Ergonomische accessoires

Naast dat een goede stoel of bureau helpend is voor uw werknemers, is het ook goed om stil te staan bij bijvoorbeeld een toetsenbord en muis. Een ergonomisch, compact toetsenbord of verticale muis kunnen bijdragen aan een juiste houding van de handen van uw werknemers. 

Het zorgt mede voor een ontspannen houding. Ook is het goed om stil te staan bij een optimale kijkhoek en juiste kijkafstand van uw medewerker naar het beeldscherm. Een beeldscherm dat goed instelbaar is op de juiste hoogte, zorgt voor een optimale hoek waardoor de werkplek helemaal naar wens is van uw werknemer!

Een goede tip bij het opstellen van computermonitoren

Zorg ervoor dat er rekening wordt gehouden met het gezichtsvermogen bij het opstellen van computermonitoren. Beeldschermen moeten ten minste 20 centimeter van het gezicht van de werknemer worden geplaatst om vermoeidheid van de ogen door schittering en lichtreflecties van schermen te verminderen. 

De bovenkant van de monitor moet ook op ooghoogte van de werknemer staan om te voorkomen dat de nek te veel wordt belast door te vaak naar beneden te kijken terwijl de werknemer de hele dag met de computer werkt.

Mentale werkbelasting verminderen

Weet u wat cognitieve ergonomie inhoudt? Dat gaat voornamelijk over mentale processen zoals interactie tussen mens en systeem. Hierbij kunt u denken aan mentale werkbelasting. Er zijn meerdere manieren om de mentale werkbelasting te verbeteren van uw werknemers (en van uzelf natuurlijk).

Stimuleer voldoende pauzes

Bevorder een goede werkhouding door werknemers elk uur of elke twee uur een pauze te laten nemen van hun werkplek. Dit omvat opstaan, strekken, rondlopen op kantoor of zelfs een korte wandeling buiten het gebouw. 

Moedig werknemers aan om niet achterover te leunen of voorover te leunen achter hun bureau, omdat dit na verloop van tijd onnodige spanning op de nek- en rugspieren kan veroorzaken.

Zorg voor goede verlichting

Goede verlichting kan ook een oplossing zijn, omdat dit ervoor zorgt dat uw werknemers actiever zullen zijn gedurende hun werkdag.

Luchtkwaliteit verbeteren in uw ergonomische werkplek

Vaak is de luchtkwaliteit in moderne kantoorgebouwen niet optimaal. De printer, het kopieerapparaat, de airco: ze vervuilen de lucht allemaal met onzichtbare schadelijke stoffen. Een plant filtert al deze slechte stoffen uit de lucht en verbetert de luchtkwaliteit. En dit heeft weer effect op de productiviteit en de tevredenheid van de werknemers. 

Wist u dat een werkomgeving die verrijkt is met planten een positief effect van 15 tot 19% procent heeft op de tevredenheid en het concentratievermogen van de medewerkers? Ook voelen ze zich meer thuis in een omgeving waar veel planten staan. Een mooie win-winsituatie, toch?

Wij helpen u een ergonomische werkplek te creëren

Wij helpen u graag aan de gezondste werkplek. Wij hebben ergonomische kantoormeubilair in alle soorten en maten. De Kantoorinrichter helpt u graag met het zoeken van een meubellijn die het beste bij uw organisatie past.

Neem contact op

Graag leggen wij in een persoonlijk gesprek uit wat de mogelijkheden zijn. Bel voor meer informatie: 040 286 1441 of mail ons: [email protected]

Meer artikelen

glaswand-op-kantoor
4 voorbeelden van glazen wanden in een kantoor
Glazen wanden | Creëer een open, ruimtelijke en stijlvolle werkomgeving met flexibele privacy-instellingen voor diverse werkzaamheden.
16.02.2016
kantoorontwerp
Op zoek naar nieuw kantoorinterieur? Dit zijn de mogelijkheden
Wil u graag uw kantoor inrichten met nieuwe kantoorinrichting? Het interieur van een kantoor bepaalt voor een groot deel de sfeer op de werkvloer....
01.06.2017
e1dfb637ffa937b86508c2a16ea413ac
Kantoorinrichting die zorgt voor meer beweging onder personeel
Ontdek hoe staand werken, aangepast meubilair, dynamisch zitten kan bijdragen aan de gezondheid en productiviteit van uw personeel
30.01.2018

Onze projecten

Afbeelding10
Kantoorontwerp voor Helukabel
Akoestische plafondpanelen
Kantoorinrichting bij Re-Aves
Omslag DSV Eindhoven
Kantoorinrichting bij DSV Eindhoven