Zo creëer je een moderne kantoorinrichting: 5 tips

Tip 1: zorg voor veel daglicht

Een goed verlichte werkplek vormt misschien wel de basis van een moderne kantoorinrichting. Niet alleen bevordert daglicht de productiviteit en is het goed voor onze gezondheid, de ruimte komt veel beter tot zijn recht in natuurlijk licht dan in kunstlicht.

Zorg er daarom voor dat werkplekken maar ook overlegruimtes voldoende daglicht krijgen. Een voorbeeld is deze vergaderruimte – deze is redelijk eenvoudig ingericht, maar omdat er veel licht binnenvalt komt de inrichting veel beter tot zijn recht. Bovendien zal een vergadering in deze ruimte veel productiever zijn dan in eenzelfde ruimte met minder daglicht.

Tip 2: creëer flexibele werkplekken

Moderne kantoorinrichtingen zijn vooral kenmerkend in hun flexibiliteit. Vandaag de dag wordt er niet meer alleen gekeken naar ‘dat je een werkplek hebt’, maar ook echt naar wat je aan die werkplek gaat doen. Daarom worden steeds vaker flexibele werkplekken in het leven geroepen. Grote bedrijven als Google en Unilever staan zelfs bekend om hun vernieuwende oplossingen qua werkplekken.

Het idee van dit ‘agile werken’ is het creëren van een werkomgeving die de productiviteit en effectiviteit van werknemers verhoogt, afhankelijk van de taak die ze hebben. Omdat mensen de keuze hebben hun verschillende werkzaamheden op verschillende plekken uit te voeren, neemt de efficiëntie van het werk toe.

Denk bijvoorbeeld aan verschillende werkplekken waar werknemers:

 • Zich goed kunnen focussen en concentreren
 • Prettig kunnen samenwerken
 • Een (informele) bespreking kunnen houden
 • Even kunnen relaxen
 • Privé kunnen bellen (zonder gestoord te worden of anderen te storen)
 • Inspiratie op kunnen doen/hun creativiteit gestimuleerd wordt

 

Door een combinatie van deze soorten werkplekken aan te bieden en hier de juiste balans in te vinden, werkt een kantoorinrichting zeer stimulerend.

Tip 3: focus op openheid en transparantie

Een moderne kantoorinrichting bestaat niet meer uit ‘cubicles’ of dikke, sfeerloze scheidingswanden. Glazen scheidingswanden zorgen wel voor een gevoel van privacy, maar door te spelen met de inrichting en glas houdt je de kantoorruimte veel opener en transparanter.

Tip 4: dynamische verlichting

In de wintermaanden laat het daglicht ons een klein beetje in de steek. De ochtenduren zijn overwegend donker en ook later op de middag werken we vaak al in de schemering. De meest moderne en effectieve oplossing is dynamische verlichting.

Dit type verlichting zorgt voor verschillende ‘lichtscenario’s’ in de loop van de dag, zodat je zo veel mogelijk het gevoel van natuurlijk licht krijgt. Uit onderzoek blijkt dat je met dynamische verlichting veel minder productiviteit verliest dan met bijvoorbeeld standaard tl-verlichting.

Tip 5: go green

Deze tip is enigszins dubbelzinnig. Allereerst is het goed om je kantoor te voorzien van bloemen en planten. Hiermee verbeter je ieders stemming en draag je bij aan een schone lucht op kantoor. Let echter wel op dat iemand deze bloemen en planten ook daadwerkelijk verzorgt en vervangt wanneer nodig, anders heeft het eerder een negatief effect.

Maar ‘meer groen’ in een moderne kantoorinrichting betekent ook meer milieuvriendelijke oplossingen en een toename in duurzaamheid. Een aantal ideeën voor een duurzaam kantoor:

 • Ledverlichting
 • Duurzame kantoorartikelen, zoals gerecycled papier, met FSC-keurmerk
 • Minder printen
 • Eerlijke koffie en thee met een EKO of UTZ keurmerk
 • Het licht uitdoen als je weggaat
 • Zuiniger omspringen met computers en andere IT-oplossingen

Neem contact op

Graag leggen wij in een persoonlijk gesprek uit wat de mogelijkheden zijn. Bel voor meer informatie: 040 286 1441 of mail ons: [email protected]

Meer artikelen

Showroom Satelliet Breda - Work Lounge
Hier moet u op letten bij de indeling van uw kantoor
De indeling van een kantoor is belangrijk. U wilt optimale werkomstandigheden voor u en uw medewerkers. Met als doel tevreden medewerkers, een goede sfeer...
25.09.2017
Optimaal-gebruik-maken-van-de-ruimte-in-een-klein-kantoor
Klein kantoor inrichten? Zo doe je dat
Een klein maar fijn kantoor. Het kan! Van iedere ruimte valt namelijk een overzichtelijke werkplek te maken. Hoe? Daar geven wij je een aantal...
08.08.2019
Space-Co-8090-700x467
Moderne Kantoorinrichting
Vergeet Google met de glijbanen en skiliften en zitzakken. Negeer voor het gemak ook even Microsoft met de hypermoderne vergaderplekken die iedereen mag gebruiken....
18.03.2019

Onze projecten

20210106_125308
Kantoorontwerp en kantoorverbouwing bij Hulan

Update van een monumentaal kantoorpand bij Hulan in Waalre Hulan maakt educatieve, advertentie gerichte en serious games. Game principes toepassen om iets te leren...

Kantoorinrichting DSV Schiphol - De Kantoorinrichter
Kantoorinrichting bij DSV

Kantoorinrichting bij DSV Amsterdam (Schiphol) Door de herontwikkelingsplannen van Schiphol moest het huidige pand gesloopt gaan worden. Na een oriëntatie is besloten een pand...