Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kantoorinrichting die zorgt voor meer beweging onder personeel

Regelmatig bewegen is belangrijk. Volwassenen moeten, volgens de nieuwe beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad, wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief bewegen. Niet iedereen komt daar aan toe in zijn of haar vrije tijd. En voor mensen die kantoorwerk hebben, is beweging gedurende de dag ook niet vanzelfsprekend. 

Wilt u meer bewegen op kantoor stimuleren, en vraagt u zich af hoe u ervoor kunt zorgen dat uw kantoorinrichting bijdraagt aan meer beweging onder uw personeel? Met de volgende tips helpen wij u verder naar een gezonde werkomgeving.

Staand werken

Elektrisch verstelbaar sta zit bureau - De kantoorinrichter

De richtlijnen van de Gezondheidsraad zijn er niet voor niets. Meer bewegen kan bijdragen aan het verminderen van overgewicht, maar ook bij het soepel blijven van spieren en gewrichten. 

Volgens een studie, verschenen in het British Medical Journal, kunt u twee jaar aan uw leven toevoegen alleen al door minder dan drie uur per dag te zitten. 

Dit is met een kantoorbaan niet makkelijk want het werk vraagt om langere tijd in dezelfde houding te werken. Dit kan leiden tot klachten aan polsen, rug, nek en schouders. Daarom is het introduceren van staand werken de oplossing zodat uw personeel de nodige beweging krijgt!

Bewegen op kantoor door aangepast meubilair

U kunt, naast de indeling van het kantoor, ook met meubilair het nodige doen om beweging te stimuleren. Dit kan met aangepast meubilair. Denk dan eens aan een in hoogte verstelbaar bureau, namelijk zit-sta bureaus, waarmee u zittend en staand werk kunt afwisselen. 

Deze zit-sta werkplekken zorgen, naast de reductie van fysieke klachten, voor een verhoogde concentratie en een hogere productiviteit. Bij een hybride bureau zijn speciale stahulpen inbegrepen, zodat u het staand werk langer kunt volhouden. 

Een zit-sta bureau heeft dus vele voordelen. Naast het werken aan zit-sta bureaus, kunt u ook overwegen om staand vergaderen te implementeren. Van staand vergaderen is aangetoond dat het vergaderen sneller gaat, én dat het dus gezonder is voor uw werknemers.

Tot slot zijn er kantoren die fiets bureaus toegevoegd hebben aan hun werkplek. Naast de zit-sta werkplekken, kunnen zelfs fiets bureaus voor een hoger concentratieniveau zorgen van uw collega’s.

Dit is een praktische optie in uw kantoor omdat uw personeel naast een betere concentratie, ook gelijk hun work-out binnen heeft!

Dynamisch zitten

Is het zittend werken in uw bedrijf toch meer in trek? Naast de zit-sta werkplekken, zijn er speciale stoelen die helpen het zitten zo dynamisch mogelijk te maken. U krijgt beweging tijdens het zitten. Het is niet hetzelfde als sporten, maar veel beter dan normaal zittend werken. 

Naast deze speciale bewegend zitten stoelen kunt u ook kiezen voor een speciale bal, een soort skippybal, om op te zitten bij het bureau. En nog meer beweging krijgen uw medewerkers op een deskbike. Fietsen terwijl u werkt! Ook de gewone bureaustoelen kunnen met een kleine aanpassing al bijdragen aan meer beweging. 

Zet het bewegingsmechaniek van uw stoel los en stel de goede tegendruk in. Langdurig zitten is op deze manier niet meer schadelijk voor uw personeel én krijgen zij extra beweging terwijl er gewoon doorgewerkt kan worden.

Lopen is goed

Bij het inrichten van kantoren is het mogelijk om bewegen te stimuleren. De ideale indeling van een kamer lijkt vaak die indeling waarbij u zo min mogelijk tijd verspilt met heen en weer lopen. Als een goede werkgever is deze efficiency misschien wel juist minder belangrijk. Immers, uit onderzoek blijkt dat mensen die meer bewegen, minder gezondheidsrisico’s lopen. 

Problemen als overgewicht en hart- en vaatziekten krijgen minder kans. Meer beweging voor uw personeel is dus juist goed. Richt een aparte lunchruimte in met de koffiemachines. Als u koffie of thee wilt, moet u dus even gaan lopen. 

Kijk ook eens welk werk staand verricht kan worden. Denk daarbij aan werkoverleg, e-mails, beantwoorden, vergaderen en bellen. Kijk samen met een kantoorinrichter eens naar de indeling van uw kantoor vanuit het oogpunt dat elke beweging is meegenomen!

Zoekt u nog meer momenten waarop u uw werknemers kan stimuleren tot meer beweging? Misschien gaat een deel van uw personeel wel met het openbaar vervoer naar het werk. U kunt hen dan stimuleren om lopend of met de fiets naar het station te komen, zodat zij de dag al beginnen met wat beweging!

 

Uw kantoor op een hogere verdieping?

Bevindt uw kantoor zich op een erg hoge verdieping? U kunt uw werknemers de tip geven om de eerste paar verdiepingen te lopen en daarna pas de lift te nemen. Zo worden zij uitgedaagd om meer te bewegen en zullen zij op een gegeven moment misschien uit zichzelf ook steeds meer willen lopen door gewenning. Zo zijn de dagelijkse stappen gelijk binnen voordat de werkdag begint.

Stimulerende vloeren

Een geweldige manier om beweging onder kantoorpersoneel aan te moedigen is door vloeren te installeren die aanzetten tot lopen, zoals rubber of tapijt met kussenrug. 

Rubberen vloeren zijn comfortabel en bieden meer tractie dan harde oppervlakken, waardoor het voor werknemers gemakkelijker wordt om even snel door het kantoor te lopen. Tapijt met een kussenrug biedt comfort tijdens lange uren staan of zitten.

Natuurlijke elementen dragen bij aan beweging

Tot slot kan het toevoegen van planten en andere natuurlijke elementen aan de kantoorruimte ook helpen bij de luchtkwaliteit en zorgen voor een meer uitnodigende sfeer die beweging stimuleert. Planten absorberen kooldioxide uit de lucht en geven er zuurstof aan af. 

Dit helpt stressniveaus te verlagen en stimuleert lichamelijke activiteit op de werkplek. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat blootstelling aan natuurlijke elementen de productiviteit met wel 15% verhoogt, waardoor het voor werknemers gemakkelijker wordt om gedurende hun werkdag energiek te blijven.

Neem contact op

Graag leggen wij in een persoonlijk gesprek uit wat de mogelijkheden zijn. Bel voor meer informatie: 040 286 1441 of mail ons: [email protected]

Meer artikelen

Inzicht kantooruimte Topcon
3 redenen waarom u advies wilt bij de inrichting van uw kantoor
Ervaring is cruciaal voor een moderne werkplek | Optimaliseer resultaten met doordachte kantoorinrichting, inclusief akoestiek en ergonomie.
18.12.2017
Projectmanagement-voor-klant-in-Eindhoven-800x800
De voordelen van een interieurontwerper bij het inrichten van een nieuw kantoorpand
Van een bedrijfskarakter dat aansluit bij uw visie tot een ergonomisch verantwoorde werkplek en flexibele kantoorruimtes.
17.03.2018
Flexibele-wand-afscheiding-kantoorruimte
Wanneer is het tijd om uw kantoor te laten renoveren?
Leer de signalen kennen wanneer het tijd is om uw kantoor te renoveren | Investeer in een moderne, functionele werkomgeving.
16.11.2017

Onze projecten

Kantoorinrichting bij DSV in Maastricht
Kantoorinrichting bij DSV in Maastricht
Daiichi-Sankyo-37
Kantoorinrichting bij Daiichi Sankyo
IMG-20240220-WA0019
Kantoorinrichting bij Blue 10