Het nieuwe werken, wat is dat?

Het nieuwe werken zit zo in elkaar

Wel eens van het nieuwe werken gehoord, maar eigenlijk geen idee wat het precies inhoudt en wat u als bedrijf kunt doen om het mogelijk te maken? Lees dan hieronder alles over deze visie en toekomstige ontwikkelingen en pas het zelf toe.

Het nieuwe werken, wat is dat nu eigenlijk?

Industrieel kantoor met wit meubilair met soft pasteltinten

Het doel van het nieuwe werken is om ieders werk effectiever, efficiënter en plezieriger maken. Werknemers krijgen meer vrijheid om te kiezen hoe, waar en wanneer er gewerkt wordt. Dit kan op kantoor zijn, op een eigen werkplek met eigen werktijden, maar ook in de trein of thuis. 

Het werken is daarnaast resultaatgericht, in plaats van dat werknemers gewoon hun tijd uitzitten. En ook op kantoor is vrijheid en flexibiliteit belangrijk. Zo zijn er geen vaste werkplekken en bestaan er verschillende ruimtes voor verschillende soorten werkzaamheden. 

Ziet u het al zitten dat uw werknemers efficiënter werken? Flexibel werken heeft vele voordelen, wat zorgt dat werknemers hun werkplek en werkgever als positief ervaren.

Hoe kunt u uw kantoor inrichten volgens het nieuwe werken?

Allereerst is het van belang dat werknemers kantoor zien als een soort thuisbasis. Een ontmoetingsplaats waar ze zich geïnspireerd en verbonden met elkaar voelen. Dit kan volgens het nieuwe werken bereikt worden door werkplekken in te richten naar de soort taak die er verricht wordt. 

Zo is het belangrijk om onderscheid te maken tussen communicatiewerk en concentratie werk. Brainstormen, ontspannen, concentreren of vergaderen. Dit zijn allemaal andere taken, die het beste uitgevoerd kunnen worden op plekken die daarop ingericht zijn. Plekken waar rekening gehouden is met zaken als lichtinval, kleur en inrichting.

Flexibele werkplekken door het nieuwe werken

Flex-werkplekken passen perfect in de filosofie van het nieuwe werken. Ze helpen niet alleen bij het bouwen van veerkrachtige, aanpasbare en toekomstbestendige bedrijven, maar ondersteunen ook werknemers om productiever, tevredener en evenwichtiger te zijn in hun werk- en privéleven. 

Voor bedrijven die klaar zijn om het nieuwe werken volledig te omarmen, zijn flex-werkplekken geen optie, maar een must. Bent u al enthousiast over een flexibele werkplek in uw nieuwe kantoorinrichting?

Efficiënter werken door tijdonafhankelijk werken

Het Nieuwe Werken (HNW) is een term die een paradigma-verschuiving beschrijft in de manier waarop we denken over werk en de werkomgeving. De focus verschuift van de traditionele 9-tot-5 mentaliteit naar flexibele werkuren- en locaties. 

In dit licht zijn flexibele werkplekken in het nieuwe werken niet zomaar een trend, maar een cruciaal element van deze nieuwe manier van werken. Hier zijn enkele redenen waarom:

  1. Bevordert werk-privébalans: In de context van het nieuwe werken zijn flexibele werkplekken instrumenteel om de werk-privébalans te bevorderen. Ze stellen werknemers in staat om hun werkomgeving aan te passen aan hun persoonlijke behoeften en levensstijl. Dit kan leiden tot verhoogde tevredenheid en productiviteit.

  2. Faciliteert flexibele werktijden: Flexibele werkplekken gaan hand in hand met flexibele werktijden. Het tijdonafhankelijk werken geeft werknemers de mogelijkheid om op verschillende tijden en dagen te werken, wat kan helpen om aan te sluiten bij hun natuurlijke productiviteit, ritmes en verplichtingen buiten het werk.

  3. Ondersteunt digitale transformatie: Het nieuwe werken is sterk verweven met de voortdurende digitale transformatie. Met de juiste technologie kunnen flexibele werkplekken naadloze samenwerking en communicatie ondersteunen, ongeacht waar de teamleden zich bevinden.

  4. Stimuleert innovatie: Door medewerkers de kans te geven om van omgeving te veranderen en met verschillende collega’s te interageren, kunnen flexibele werkplekken de creativiteit en innovatie stimuleren. Het stimuleert ook kruisbestuiving van ideeën tussen verschillende teams.

  5. Verlaagt kosten en verhoogt duurzaamheid: Flexibele werkplekken kunnen leiden tot verlaagde operationele kosten door het efficiënter gebruik van ruimte en middelen. Bovendien kunnen ze bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen van een bedrijf door het verminderen van het energieverbruik en de behoefte aan woon-werkverkeer.

De voordelen voor werknemers van het nieuwe werken

Het nieuwe werken heeft voordelen voor zowel werknemers als bedrijven. Werknemers krijgen meer vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer ze werken. Dit is fijn voor iedereen zonder 9-tot-5-mentaliteit en mensen die naast werk nog graag hun aandacht besteden aan andere belangrijke dingen in het leven. 

Verder zal door de nieuwe inrichting en werksfeer het kantoor als een plek gaan voelen waar inspiratie en ideeën gedeeld kunnen worden. Werknemers beleven dus meer plezier in hun werk en zijn gemotiveerder en meer betrokken. Dit spiegelt zich natuurlijk af in de productiviteit. En dat is fijn voor iedereen.

De voordelen voor bedrijven van het nieuwe werken

Allereerst zorgen blije werknemers natuurlijk voor blije werkgevers. Want wanneer een werknemer het gevoel heeft op zijn plek te zitten, is dit terug te zien in de resultaten. Maar er zijn nog meer voordelen voor bedrijven die het nieuwe werken omarmen. 

Werkplekken worden effectiever ingericht, aangezien er rekening wordt gehouden met bepaalde taken die er verricht zullen worden. Er wordt meer aandacht aan de werkomgeving besteed en loze ruimtes zullen ingevuld worden. Hierdoor kunnen er vierkante meters en dus ook kosten bespaard worden.

De Kantoorinrichter helpt u verder met het nieuwe werken

Wilt u ook overgaan op het nieuwe werken en zo het beste uit uw werknemers halen? Neem dan contact op met De Kantoorinrichter en vraag naar meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen. We denken graag mee met hoe u het nieuwe werken in het bedrijf kunt integreren.

Neem contact op

Graag leggen wij in een persoonlijk gesprek uit wat de mogelijkheden zijn. Bel voor meer informatie: 040 286 1441 of mail ons: [email protected]

Meer artikelen

Showroom Satelliet Breda - Work Lounge
Hier moet u op letten bij de indeling van uw kantoor
Optimaliseer ruimtegebruik, flexibiliteit en werkplezier | Leer hoe flex-werkplekken bijdragen aan een productieve werkomgeving.
25.09.2017
WTC-Utrecht-gebouwd-volgens-BREEAM
BREEAM-NL
Wij begeleiden uw kantoor naar duurzaamheid met een BREEAM-NL certificaat | Lees hier hoe wij u kunnen helpen.
03.10.2022
zitstawerkplek
De Zit-Sta werkplek. Optimaliseer uw werkomgeving en beweeg.
Ontdek de voordelen van een zit-sta bureau voor een gezonde werkomgeving | Verhoog productiviteit en welzijn met elektrisch verstelbare opties.
20.10.2017

Onze projecten

Topcon - De Kantoorinrichter
Kantoorontwerp en kantoorinrichting bij Topcon
Ocean Fish
Kantoorinrichting bij Ocean Fish
Kantoorinrichting Panalpina Rozenburg- De Kantoorinrichter
Kantoorinrichting bij Panalpina Rozenburg (Schiphol)