Hier moet u op letten bij de indeling van uw kantoor

De indeling van een kantoor is belangrijk. U wilt optimale werkomstandigheden voor u en uw medewerkers. Met als doel tevreden medewerkers, een goede sfeer en een mooi resultaat. Een aantal factoren kan hier aan bijdragen. Uiteraard speelt kantoormeubilair hier een belangrijke rol in. 

Een goede inrichting is van belang. Maar waar u misschien minder snel aan denkt, is dat u goed moet opletten hoe u een ruimte, uw kantoor inricht. Wat zijn de aandachtspunten?

Maak goed gebruik van de ruimte

Bekijk de plattegrond van uw kantoor goed. Aan de hand van de grootte en de vorm kunt u een indeling bepalen. Door hier van tevoren over na te denken, kunt u verschillende indelingen van de ruimte bekijken en komt u misschien op een andere indeling uit dan die voor de hand ligt. 

Denk bijvoorbeeld aan die te grote bureaus die eigenlijk geen fijne looproute overlaten. Daar wilt u vast opnieuw naar kijken om tot een betere kantoorinrichting te komen. Uiteraard kunt u zich hierbij laten adviseren door een kantoorinrichter. 

De ervaring van een specialist kan ervoor zorgen dat u optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden en bovendien is het eindresultaat afgestemd op wat u wenst en wat vereist is.

Uw kantoor inrichten aan de hand van flex-werkplekken

Als u kijkt naar uw kantoorindeling, is het verstandig om flexibele werkplekken te overwegen in uw misschien wel nieuwe kantoor. Moderne kantoren van tegenwoordig zorgen bij het kantoor inrichten voor flexibele werkplekken zodat hun medewerkers op een manier kunnen werken die bij hen past. Maar wat houdt dat precies in?

Persoonlijke werkplekken in een kantoor indeling

Het traditionele beeld van het nieuwe kantoor, waarin elke werknemer een vaste werkplek heeft, wordt in rap tempo vervangen door modernere, flexibelere oplossingen. Het concept van flexibele werkplekken heeft voet aan de grond gekregen, aangedreven door de eisen van een steeds meer digitale en mobiele beroepsbevolking. Maar wat houden deze werkplekken eigenlijk in en waarom zouden ze in een kantoorindeling verwerkt moeten worden?

Een flexibele indeling bepaalt de productiviteit en sfeer op uw kantoor

Flex-werkplekken zijn gedefinieerd als werkruimtes waar werknemers geen vaste stoel of bureau hebben, maar in plaats daarvan de vrijheid krijgen om te kiezen waar ze werken op basis van hun specifieke taken, behoeften en stemmingen op een bepaald moment. 

Ze kunnen bestaan uit verschillende soorten ruimtes, zoals stille zones voor geconcentreerd werk, open ruimtes voor samenwerking en informele ruimtes voor pauzes of kort informeel overleg. Maar waarom zou u overwegen om flex-werkplekken in uw nieuwe kantoorindeling te integreren? Hier zijn een aantal redenen.

  1. Verbeterde productiviteit: Flex-werkplekken geven werknemers de kans om te werken in een omgeving die het best past bij hun werkstijl of de taken die ze moeten uitvoeren. Dit kan hun productiviteit, creativiteit en tevredenheid verhogen.
  2. Ruimte-efficiëntie: Een traditionele kantoorindeling kan verspillend zijn, met vaste bureaus die vaak onbezet zijn vanwege vergaderingen, ziekte of verlof. Flex-werkplekken maken efficiënter gebruik van de ruimte, wat kan leiden tot kostenbesparingen.
  3. Betere samenwerking: Door het verwijderen van vaste werkplekken, stimuleert u medewerkers om meer te interageren en samen te werken. Dit kan de communicatie, innovatie en de bedrijfscultuur verbeteren.
  4. Ondersteuning van flexibel werken: Met de toenemende vraag naar flexibiliteit, van thuiswerken tot deeltijdwerk, passen flex-werkplekken goed bij deze trend en maken ze het voor werknemers gemakkelijker om op verschillende tijdstippen en dagen te werken.
  5. Duurzaamheid: Door efficiënter gebruik te maken van de kantoorruimte, kunnen bedrijven hun energieverbruik en CO2-voetafdruk verminderen, wat bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf.

Terwijl de wereld van werk blijft evolueren, bieden flex-werkplekken een adaptieve oplossing die tegemoetkomt aan de behoeften van zowel de organisatie als de werknemers. Door ze in uw kantoorindeling te integreren, kunt u een dynamische, responsieve en productieve werkomgeving creëren die klaar is voor de toekomst van werk.

Voorkom geluidsoverlast

Een nieuwe kantoorindeling geeft medewerkers de mogelijkheid om hun werk goed te doen. Dit betekent tegenwoordig steeds vaker dat verschillende werkzaamheden in een en dezelfde ruimte plaatsvinden, en dat kan soms voor overlast zorgen. 

Veel gesprekken voeren kan storend zijn voor mensen die zich moeten concentreren op hun werkzaamheden. Helaas is het niet altijd mogelijk om verschillende ruimtes daarvoor in te richten. Gelukkig is het mogelijk om de kantoorakoestiek te verbeteren bij het kantoor inrichten. 

Speciale producten en voldoende ‘zachte’ materialen in een kantoorruimte zorgen ervoor dat storende geluiden zoveel mogelijk beperkt worden.

Gebruik goede verlichting

Licht speelt een grote rol bij het welbevinden van mensen, dus ook bij mensen op hun werk. Goede, warme verlichting is belangrijk bij het kantoor inrichten en moet ervoor zorgen dat het werk goed zichtbaar is. 

Daglicht is absoluut prettig in een nieuwe kantoorinrichting, maar waar u voor moet waken is dat daglicht weerspiegelt in een computerscherm of dat mensen met dichtgeknepen ogen tegen het licht in moeten werken. 

Gelukkig zijn hier genoeg oplossingen voor. Houd bij het kantoor inrichten rekening met een voldoende, natuurlijke lichtinval. Dit kan al helemaal van belang zijn in een klein kantoor. Als u een klein kantoor heeft, heeft voldoende licht een positieve werking omdat de ruimte dan groter oogt.

Werk daarnaast met indirect licht om extra licht te creëren en kies waar nodig voor bureauverlichting. Het is dus belangrijk om bij het indelen van uw kantoor rekening te houden met zowel daglicht als indirect licht om een zo positief mogelijk effect te hebben op uw werknemers en hun productiviteit en energie.

Faciliteer een opgeruimd kantoor

Een opgeruimd, modern kantoor zorgt ervoor dat u en uw medewerkers beter kunnen werken. Een opgeruimde werkomgeving zorgt voor een opgeruimd hoofd, is een vaak gehoorde uitspraak. En dat is niet voor niets. Veel los liggende kabels dragen niet bij aan een opgeruimd kantoor. 

Toch wordt wegwerken van de bekabeling vaak vergeten, met als resultaat dat de ruimte rommelig overkomt. Kabelmanagement is het op een verantwoorde manier wegwerken van de kabels. Dit zorgt bovendien ook voor een langere levensduur van uw apparatuur en vloeroppervlakte en het werkblad is beter bereikbaar, bijvoorbeeld bij het schoonmaken. 

Het werkt namelijk vaak zo, dat als u grote bureaus heeft staan, er meer ruimte is voor rommel. Zorg dus voor opbergruimte voor zowel kabels als andere kantoorbenodigdheden. Als u een klein kantoor heeft, scheelt het ook veel dat uw kantoor netjes en opgeruimd is. Dat laat de ruimte net wat ruimer, en dus minder klein ogen.

Neem contact op

Graag leggen wij in een persoonlijk gesprek uit wat de mogelijkheden zijn. Bel voor meer informatie: 040 286 1441 of mail ons: [email protected]

Meer artikelen

CWS 10
Waarom u de kantoorinrichting het best kunt uitbesteden
Bij het (her)inrichten van uw kantoor of bedrijfspand komt veel kijken. Er dient rekening te worden gehouden met factoren als voldoende licht, voldoende warmte,...
19.04.2017
Pami-workspace-one-modern
Van kantoortuin naar thuiskantoor, hoe doet u dat?
Lees onze tips voor het inrichten van een comfortabel thuiskantoor | Maak uw thuiswerken productief en aangenaam.
17.05.2020
Trends kleuren 2024 Multi
6 trends in de kantoorinrichting voor het jaar 2024
Wat zijn de nieuwste trends in de inrichting van kantoren voor 2024 en wat is het kleurenpallet dat we veel gaan zien het komende jaar? Je leest er alles over in dit blog.
04.04.2024

Onze projecten

Kantoor Solmar
Kantoorverbouwing en kantoorinrichting bij Solmar
Resultaat Intersell
Complete kantoorinrichting bij Intersell
rendering-ontvangst-1
Kantoorontwerp voor MVA – Makelaarsvereniging Amsterdam