Doe je gezondheid een plezier en kies voor bewegend zitten

Stijve benen en last van uw nek, schouders en rug? De oplossing is simpel. Stop gewoon met langdurig zitten tijdens het werk. Hoe u dat voor elkaar krijgt met een kantoorbaan, waarbij uw vertrouwde bureaustoel uw beste vriend is? Dat leest u in deze blog over bewegend zitten.

Het belang van bewegend zitten

De uitspraak ‘zitten is het nieuwe roken’ is u misschien wel bekend. Onzin denkt u? Niets is minder waar. Bewegend zitten is ontzettend belangrijk, want overmatig stilzitten of passieve beweging op uw werk zorgt namelijk niet alleen voor chronische rugklachten én nekklachten. 

Ook zwelling van de onderbenen en voeten kan veroorzaakt worden door langdurig zitten. Bovendien heeft u ook meer kans op kwalen die u niet direct doorhebt, zoals acute rugklachten of lage rugklachten. Zo blijkt uit onderzoek dat men door lang te zitten dubbel zoveel kans heeft op diabetes en nog meer risico loopt op hart- en vaatziekten. 

En wanneer u denkt dat u de dans ontspringt door op een doordeweekse dag op de fiets naar werk te gaan of door in uw vrije tijd af en toe eens een rondje hard te lopen, dan heeft u het mis. Lang stilzitten is gewoonweg erg slecht voor uw lichaam en dat kan niet geheel gecompenseerd worden met beweging buiten kantooruren.

Stilzitten zorgt voor mentale klachten

Zijn de lichamelijke klachten nog niet overtuigend genoeg om het belang van bewegend zitten aan te duiden? Denk dan eens aan concentratieproblemen en een slecht geheugen. Ja, ook mentale klachten kunnen toegeschreven worden aan langdurig stilzitten. Onderzoekers noemen bewegen dan ook wel een eerste levensbehoefte.

Wat kunt u doen?

De gevolgen van lang stilzitten kunt u niet voorkomen door af en toe heen en weer naar het koffiezetapparaat te lopen of zo nu en dan de trap naar kantoor te nemen. Wat u wel kunt doen is staand werken, het werken aan uw bureau terwijl u belangrijke e-mails beantwoordt, telefoontjes pleegt of overlegt met collega’s terwijl u staat. 

Hiervoor maakt u bijvoorbeeld gebruik van stahulpen, die het gemakkelijker maken om staand te werken waardoor uw spieren sterker worden en gewrichten in beweging blijven. Wilt u toch graag uw benen ontlasten of heeft u geen bureau waar u achter kunt staan? Probeer dan eens bewegend zitten.

Bewegend zitten achter uw bureau

Mensen kennen het bewegend zitten misschien nog niet, maar er zijn verschillende manieren waarop u kunt zitten en tegelijkertijd een statische houding voorkomt. Maak een einde aan onderuitgezakt typen door bijvoorbeeld te werken vanaf een soort skippybal of beweegbare kruk of stoel. 

Op die manier blijven uw wervels, spieren en gewrichten constant in beweging en neemt u automatisch een juiste houding aan en kunnen er geen geforceerde houdingen ontstaan. Ook is het mogelijk om te trainen en werken tegelijkertijd door fietsend achter uw bureau te zitten. 

Er zijn dus talloze opties voor bewegend zitten. Gezondheidsproblemen kunt u beter voorkomen dan genezen, dus kies ervoor om beter te zorgen voor uw lichamelijke en mentale gesteldheid.

Hulp nodig bij bewegend zitten? De Kantoorinrichter helpt!

Heeft u een zittend beroep maar wilt u meer aandacht voor uw gezondheid? Bent u overtuigd en gemotiveerd om iets aan uw houding te veranderen? Schakel dan De Kantoorinrichter in. Voldoende beweging is een primaire levensbehoefte waar we u graag in ondersteunen. 

Wij denken graag mee en komen samen tot een oplossing voor bewegend zitten die het best past bij u en uw werkplek. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Neem contact op

Graag leggen wij in een persoonlijk gesprek uit wat de mogelijkheden zijn. Bel voor meer informatie: 040 286 1441 of mail ons: [email protected]

Meer artikelen

se_flex_sedus
3 verschillende stijlen kantoorinrichting
U brengt het grootste deel van uw tijd, net als veel anderen, door op kantoor. Dat maakt de inrichting van een kantoor zo belangrijk;...
02.07.2018
Bedrijfskantine-inrichten
De inrichting van een lunchruimte binnen het bedrijf
Stijlvolle oplossingen voor een multifunctionele en comfortabele lunchomgeving | Van duurzaam meubilair tot een sociaal hart van uw bedrijf.
04.10.2017
CWS 10
Waarom u de kantoorinrichting het best kunt uitbesteden
Bij het (her)inrichten van uw kantoor of bedrijfspand komt veel kijken. Er dient rekening te worden gehouden met factoren als voldoende licht, voldoende warmte,...
19.04.2017

Onze projecten

IMG-20220413-WA0004
Kantoorinrichting bij TTW
20210106_125204
Kantoorontwerp en kantoorverbouwing bij Hulan
Omslag DSV Eindhoven
Kantoorinrichting bij DSV Eindhoven