Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ga voor duurzaamheid en zorg voor een circulair kantoor

Op zoek naar een duurzaam kantoor? Inmiddels weten we allemaal dat we zuinig moeten omgaan met de aarde. We recyclen steeds meer, eten minder vlees en gaan over op zonne-energie. Maar hoe kunt u op kantoor ook een bijdrage leveren? 

Houd de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk door bij te dragen aan de circulaire economie. Hoe kunt u circulair ondernemen? U leest het in deze blog.

Wat is een circulaire economie?

Een circulaire economie is een systeem waarin wordt aangezet tot het hergebruiken van grondstoffen en producten. Door materialen en producten opnieuw te gebruiken, wordt grondstofverbruik geminimaliseerd en ontstaat het circulair ondernemen. 

Op die manier wordt de waarde van iedere schakel in het circulaire systeem behouden. Op dit moment leven we juist in een lineaire economie; we verzamelen grondstoffen, maken er producten van en gooien deze vervolgens weg wanneer we er klaar mee zijn. 

Hierdoor zullen grondstoffen opraken en verliezen ze bovendien hun waarde. Dit is zonde en onnodig. Wilt u weten hoe u schaarste verkleint door circulair ondernemen? Lees dan verder!

Duurzaamheid op een makkelijke manier

Kantoren kunnen een circulair ondernemen door duurzame praktijken te implementeren, zoals:

  1. Het hergebruiken van materialen en het verminderen van afval. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld overschakelen op herbruikbare kantoorbenodigdheden zoals stoffen servetten en bestek, hervulbare pennen en potloden en hervulbare koffiepads in plaats van items voor eenmalig gebruik.
  2. Bedrijven kunnen ook programma’s starten om papier, plastic, aluminium blikjes, glazen flessen en andere recyclebare materialen te recyclen.
  3. Daarnaast kunnen kantoren meubels of apparatuur die niet meer nodig zijn doneren of verkopen in plaats van weggooien.
  4. Tot slot kunnen kantoren overstappen op energiezuinige verlichtingsarmaturen om hun elektriciteitsverbruik te verminderen. Door dit te doen, helpen bedrijven niet alleen hun impact op het milieu te verminderen, maar besparen ze op de lange termijn ook geld.

Wat kunt u doen bij het circulair ondernemen?

Om te zorgen dat een bedrijf bijdraagt aan een circulaire economie en zo duurzamer wordt, is het belangrijk dat het kantoor circulair wordt. Dit kan bijvoorbeeld door het scheiden van afval en gebruik te maken van biologisch afbreekbare ingrediënten, maar ook door de inrichting van het kantoor. 

Zo kunnen producten wellicht met een aantal aanpassingen worden hergebruikt, in plaats van vervangen waardoor er meer duurzame kantoren ontstaan. En wanneer een product toch aan vervanging toe is, kunnen de materialen gerecycled worden, waardoor er geen afval ontstaat. 

U hoeft bijvoorbeeld niet gelijk nieuw kantoormeubilair aan te schaffen als een meubelstuk kapot of beschadigd is. Misschien is het mogelijk om alleen een onderdeel te vervangen in plaats van het aanschaffen van een compleet nieuw meubelstuk!

De voordelen van een circulair kantoor

Leuk voor de aarde, zo’n circulaire economie, maar wat levert het u als bedrijf eigenlijk op? Een circulaire en duurzame kantoorinrichting brengt veel voordelen met zich mee. Zo is het goedkoper om producten te hergebruiken in plaats van te vernieuwen. 

Daarnaast creëert u als bedrijf een positieve uitstraling, door te laten zien dat u nadenkt over de wereld en bijdraagt aan een goed milieu. Verder stimuleert u werknemers duurzamer te leven door als bedrijf het goede voorbeeld te geven. 

U zorgt er daarnaast voor dat werknemers hun werk doen in een gezondere, groenere werkomgeving.

Maak gebruik van circulair ondernemen en ondervindt de voordelen daarvan

Een circulaire economie brengt zoals beschreven een aantal voordelen met zich mee voor een kantoor. Door een cyclus van hergebruik en herbestemming te creëren, helpt dit model de hoeveelheid afval te verminderen en de efficiëntie te verhogen. 

Dit kan leiden tot kostenbesparingen omdat er minder grondstoffen moeten worden gekocht of verspild. Daarnaast helpt een circulaire economie energie te besparen en uitstoot te verminderen door de hoeveelheid materiaal die verwerkt en getransporteerd moet worden te beperken. 

Het is gunstig voor bedrijven die duurzamere praktijken willen invoeren. Door technieken als recycling, compostering en het delen van grondstoffen te implementeren, zijn kantoren bovendien in staat om producten met een verbeterde kwaliteit te maken en tegelijkertijd hun ecologische voetafdruk te verkleinen. 

Tot slot stimuleert het creëren van een circulaire economie de samenwerking tussen medewerkers en afdelingen, omdat ze middelen en ideeën delen om innovatie te stimuleren.

Wat doet De Kantoorinrichter om bij te dragen aan een circulaire economie?

De Kantoorinrichter produceert zelf niets, maar draagt op verschillende manieren bij aan een circulaire economie. Zo kiezen we onze leveranciers en fabrikanten met zorg en aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. 

Er wordt bijvoorbeeld gewerkt met bedrijven die energie opwekken met zonnepanelen en rekening houden met geminimaliseerd grondstofverbruik en het hergebruik van producten. Daarnaast proberen we met klanten zoveel mogelijk mee te denken over een circulaire inrichting op kantoor, door bestaande producten en materialen een nieuw leven in te blazen. 

Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan het opknappen van bureaus en stoelen, wanneer onderdelen hiervan vernieuwd dienen te worden, in plaats van het kopen van nieuwe. Andere ondernemers waren u al voor, maak gebruik van onze expertise op het gebied van circulair ondernemen om uw kantoor naar een nieuw level te brengen!

Tot slot kunt u zelfs financiële ondersteuning krijgen om de omslag te maken naar circulair ondernemen. Bijvoorbeeld met subsidies, leningen, fiscaal voordeel en opdrachten. 

Neem contact op

Graag leggen wij in een persoonlijk gesprek uit wat de mogelijkheden zijn. Bel voor meer informatie: 040 286 1441 of mail ons: [email protected]

Meer artikelen

csm_sedus_ergonomie_2_4919ad055b
Werkplekonderzoek; werkt u in een optimale werkomgeving?
Een werkplekonderzoek geeft inzicht in de werkomstandigheden van u en uw personeel. Een optimale werkomgeving voorkomt of verhelpt gezondheidsklachten. Bovendien levert het een positieve...
13.03.2018
WTC-Utrecht-gebouwd-volgens-BREEAM
BREEAM-NL
Wij begeleiden uw kantoor naar duurzaamheid met een BREEAM-NL certificaat | Lees hier hoe wij u kunnen helpen.
03.10.2022
Duo-benches-met-gekleurde-akoestische-bureauwanden-1
3 tips om uw bedrijfsidentiteit terug te laten komen in de kantoormeubelen
Slimme manieren om uw bedrijfsidentiteit terug te laten komen in kantoormeubilair | Breng uw identiteit tot leven met design kantoormeubilair.
19.06.2018

Onze projecten

009
Kantoorinrichting bij Footlocker
IMG-20181022-WA0015-800x800
Kantoorakoestiek verbetering bij Lumileds
kaam2
Kantoorinrichting bij Van Kaam & Partners