Inmiddels weten we allemaal dat we zuinig moeten omspringen met de aarde. We recyclen steeds meer, eten minder vlees en gaan over op zonne-energie. Maar hoe kun je op kantoor ook een bijdrage leveren? Houd de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk door bij te dragen aan de circulaire economie. Hoe? Je leest het in deze blog
Wat is een circulaire economie?
Een circulaire economie is een systeem waarin wordt aangezet tot het hergebruiken van grondstoffen en producten. Door materialen en producten opnieuw te gebruiken, wordt grondstofverbruik geminimaliseerd. Op die manier wordt de waarde van iedere schakel in het circulaire systeem behouden. Op dit moment leven we juist in een lineaire economie; we verzamelen grondstoffen, maken er producten van en gooien deze vervolgens weg wanneer we er klaar mee zijn. Hierdoor zullen grondstoffen opraken en verliezen ze bovendien hun waarde. Dit is zonde en onnodig.
Wat kun jij doen om bij te dragen aan een circulaire economie?
Om te zorgen dat een bedrijf bijdraagt aan een circulaire economie en zo duurzamer wordt, is het belangrijk dat het kantoor circulair wordt. Dit kan bijvoorbeeld door het scheiden van afval, maar ook door de inrichting van het kantoor. Zo kunnen producten wellicht met een aantal aanpassingen worden hergebruikt, in plaats van vervangen. En wanneer een product toch aan vervanging toe is, kunnen de materialen gerecycled worden, waardoor er geen afval ontstaat.
De voordelen van een circulair kantoor
Leuk voor de aarde, zo’n circulaire economie, maar wat levert het jou als bedrijf eigenlijk op? Een circulair kantoor brengt veel voordelen met zich mee. Zo is het goedkoper om producten te hergebruiken in plaats van te vernieuwen. Daarnaast creëer je als bedrijf een positieve uitstraling, door te laten zien dat je nadenkt over de wereld en jouw steentje bijdraagt aan het milieu. Verder stimuleer je werknemers duurzamer te leven door als bedrijf het goede voorbeeld te geven. Je zorgt er daarnaast voor dat werknemers hun werk doen in een gezondere, groenere werkomgeving.
Wat doet De Kantoorinrichter om bij te dragen aan een circulaire economie?
De Kantoorinrichter produceert zelf niets, maar draagt op verschillende manieren bij aan een circulaire economie. Zo kiezen we onze leveranciers en fabrikanten met zorg en aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt met bedrijven die energie opwekken met zonnepanelen en rekening houden met geminimaliseerd grondstofverbruik en het hergebruik van producten. Daarnaast proberen we met klanten zoveel mogelijk mee te denken over een circulaire kantoorinrichting, door bestaande producten en materialen een nieuw leven in te blazen. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan het opknappen van bureaus en stoelen, wanneer onderdelen hiervan vernieuwd dienen te worden, in plaats van het kopen van nieuwe.