Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Kantoor-akoestiek: alles wat u wilt horen. Of juist niet

Is het die immer klagende collega? De waardeloze radiator of de oncomfortabele bureaustoel? Nee hoor. Geluid blijkt verreweg de grootste stoorzender op kantoor. Een slechte kantoor-akoestiek vermindert het comfort, de gezondheid en de productiviteit van medewerkers. Belangrijk om aan te passen dus. Hoe? We vertellen u er alles over in dit blogartikel.

3 redenen waarom de kantoor-akoestiek goed moet zijn

Voordat we u akoestische oplossingen geven voor in uw kantoorruimte, is het belangrijk te weten wat akoestiek eigenlijk met mensen doet. Er zijn een aantal redenen waarom jij de slechte akoestiek in uw kantoor eens grondig onder de loep moet nemen:

1. Minder stress en ziekteverzuim
Welk onderzoek u ook bekijkt, in grote lijnen komen ze allemaal op hetzelfde neer: een goede kantoor-akoestiek zorgt ervoor dat stress en ziekteverzuim dalen. Geluidsoverlast kan letterlijk ziek maken. Mensen krijgen last van klachten als stress, hoofdpijn en vermoeidheid. En als uw collega’s héél dol zijn op Skyradio, zelfs gehoorschade.

2. Concentratie, concentratie, concentratie
Geluid en slechte akoestiek leiden af. En niet zo’n beetje ook. Met een trillende koelkast is het heel lastig om u te concentreren op een adviesrapport. En galmende telefoongesprekken op de achtergrond helpen niet om die stapel offertes op tijd de deur uit te krijgen. In een goede akoestische ruimte is het veel makkelijker u te focussen. En dus om beter werk te leveren.

3. Goede akoestiek = meer rust
Geluidsoverlast zorgt nou eenmaal voor onrust. De mensen die zich erin bevinden moeten steeds, onbewust, de storende galm en storende geluiden wegfilteren in de hersenen. Dit is op den duur vermoeiend.

Minder herrie met een betere indeling

Wilt u weten of er goede akoestiek op uw kantoor is? Of wilt u de akoestiek in uw kantoor verbeteren? Dan zit u bij de Kantoorinrichter goed. Wij helpen u om uw kantoor zo goed mogelijk in te delen, waardoor mensen ongestoord kunnen werken. Hoe we dat doen? Bijvoorbeeld door elke werkomgeving in een kantoorpand in te delen naar activiteit. Hierdoor kunnen mensen een ruimte opzoeken die past bij hun taken. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat medewerkers die moeten schrijven, worden gestoord door bellende of vergaderende collega’s. Of dat de mensen die wél moeten bellen, elkaar gaan overschreeuwen.

Wat zijn geluidsabsorberende materialen?

Door een akoestische meting uit te voeren, komt u erachter of er akoestische problemen in uw kantoor zijn die verbetering nodig hebben om de akoestische kwaliteit omhoog te schroeven. Als het aan verbetering toe is, zijn er meerdere soorten geluidsabsorberende materialen die daarbij helpend kunnen zijn. Geluidsabsorberende materialen zijn materialen die geluidsgolven absorberen en omzetten in kleine hoeveelheden thermische energie. Veelgebruikte geluidsabsorberende materialen zijn bijvoorbeeld akoestisch schuim, stof, tapijten, vloerkleden en gordijnen. Akoestisch schuim is gemaakt van polyurethaan of melamine schuim en is ontworpen om middelhoog en hoog geluid te absorberen

In sommige gevallen kunnen verstelbare akoestische gordijnen worden gebruikt om het geluidsniveau in een ruimte te reguleren wanneer dat nodig is. Ze kunnen bijvoorbeeld naar beneden worden getrokken tijdens bijzonder luide activiteiten zoals videoconferenties of presentaties waar extra geluidsbeheersing nodig is.

Akoestiek kantoor verbeteren met deze middelen

Een lawaaiig kantoor kunnen we voorzien van vergaderruimtes, scheidingswanden, akoestische panelen, akoestische producten als boxen en stilteruimtes. Dit soort elementen kleden we aan met akoestische materialen om geluid te absorberen. Een extra tip die we u graag meegeven om te zorgen voor goede akoestiek: bundel lawaaibronnen. Zet bijvoorbeeld printers en scanners samen in een aparte ruimte. Zet de waterkoker en koffiemachines bij elkaar in de keuken of elders. Plaats al die geluid-producerende apparaten het liefst op een centrale plek waar sowieso al geluid is. Zo heeft niemand er last van.

Akoestische panelen

Akoestische panelen worden steeds populairder voor gebruik in kantoren, omdat ze de hoeveelheid storend geluid kunnen verminderen en de algehele akoestische omgeving kunnen verbeteren. Vaak zijn er te veel harde materialen in een kantoor, zoals beton, hout en glas, die niet geluidsabsorberend zijn waardoor geluiden vaak als harder en vervelender worden ervaren. De akoestische panelen absorberen geluidsgolven die weerkaatsen tegen de muren, het plafond en andere oppervlakken, wat resulteert in een stillere werkomgeving. Hierdoor blijven gesprekken privé en kunnen werknemers zich beter concentreren op hun werk zonder te worden afgeleid door externe geluidsbronnen. Daarnaast kunnen de panelen gebruikt worden om zowel geluid van buiten het kantoor te blokkeren als de galm in de kantoorruimte zelf te verminderen. Door de galm te verminderen zorgen deze panelen voor een heldere communicatie in het kantoor, waardoor een betere algemene sfeer ontstaat voor zowel werknemers als klanten. Naast deze panelen zijn er ook akoestische plafondpanelen. Akoestische plafondpanelen zijn een uitstekende keuze om het geluidsniveau in een ruimte te verminderen. Door geluidsgolven te absorberen kunnen akoestische plafondpanelen de nagalm verminderen, wat dus zorgt voor meer rust op kantoor.

Vergaderruimtes en scheidingswanden

Vaak kan door een akoestische meting gemeten worden dat er veel geluidsoverlast is in een kantoor- of vergaderruimte. Vergaderruimtes met een slechte akoestiek kunnen de effectiviteit van groepsdiscussies en samenwerking ernstig verminderen. Om de akoestiek in een vergaderruimte te verbeteren, zijn er meerdere akoestische oplossingen te bedenken. Een daarvan is het toevoegen van een akoestische wand als een effectieve oplossing. Scheidingswanden zoals akoestische panelen werken door geluidsgolven te absorberen die anders door de ruimte zouden weerkaatsen, waardoor gesprekken moeilijk te horen zouden zijn. Daarnaast kan het toevoegen van dichte materialen zoals vloerkleden of tapijten ook helpen bij het absorberen van geluid en zorgen voor een betere geluidsisolatie tussen ruimtes.

Let op geluidsabsorptie en geluidsverspreiding bij uw akoestiek kantoor

Houd bij het kiezen van akoestische wanden voor een vergaderruimte rekening met zowel geluidsabsorptie als verspreiding. Absorptie helpt echo’s te verminderen, terwijl diffusie helpt het geluid te verspreiden over verschillende delen van de ruimte, waardoor staande golven die galm veroorzaken worden verminderd. Overweeg ook het gebruik van met stof beklede scheidingswanden voor een betere absorptie. Met stof beklede scheidingswanden zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen om de esthetiek van elk kantoor te verbeteren.

Neem contact op

Graag leggen wij in een persoonlijk gesprek uit wat de mogelijkheden zijn. Bel voor meer informatie: 040 286 1441 of mail ons: [email protected]

Meer artikelen

Pami-workspace-one-modern
Van kantoortuin naar thuiskantoor, hoe doet u dat?
Lees onze tips voor het inrichten van een comfortabel thuiskantoor | Maak uw thuiswerken productief en aangenaam.
17.05.2020
sta-zit-werken-dynamisch
Wat zijn de voordelen van een zit-sta werkplek?
Investeer in het welzijn van uw werknemers | Van gezondheidsvoordelen en verhoogde productiviteit tot ergonomische voordelen en flexibiliteit.
01.03.2017
hnk-dordrecht-deskbookers
Zo creëert u een moderne kantoorinrichting: 5 tips
Tip 1: zorg voor veel daglicht Een goed verlichte werkplek in een modern kantoor vormt misschien wel de basis van een moderne kantoorinrichting. Niet...
23.09.2015

Onze projecten

IMG_20180206_133512_555-800x800
Kantoorinrichting Kennisplein CNV vakmensen
Vergaderkamer-met-Artifort-Beso-stoelen-in-huisstijlkleuren
Kantoorinrichting bij Thijs Logistiek
Omslag DSV Eindhoven
Kantoorinrichting bij DSV Eindhoven