De Kantoorinrichter::040 286 1441::Winde 13::5667AX Geldrop

Wat is het belang van een ergonomische werkplek?

Wat is het belang van een ergonomische werkplek?

Dat te lang zitten voor niemand goed is, dat weet iedereen tegenwoordig wel. Daarom duiken er steeds meer trends op die gericht zijn op het voorkomen van een slechte werkhouding die weer kan leiden tot vervelende klachten. Eén van die trends is het ergonomisch werken en het creëren van een ergonomische werkplek. Maar wat houdt dat nu precies in en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel zoomen we hier op in!

ergonomisch werken

Wat houdt het in?

Met een ergonomische werkplek bedoelen we een werkplek waarbij gelet wordt op de inrichting van de werkplek, eventuele ergonomische hulpmiddelen en de instellingen van het meubilair. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat werknemers beter in staat zijn hun werkzaamheden te vervullen zonder dat zij schade ondervinden van het langdurig stilzitten. Een ergonomisch ingerichte werkplek vermindert namelijk de druk op uw gewrichten en voorkomt dat u in een geforceerde zithouding plaatsneemt tijdens het werk. Dit vermindert klachten als RSI, pijnlijke gewrichten en overbelaste spieren.

Welzijn en productiviteit

Met het creëren van ergonomische werkplekken zorgt u dus voor het welzijn van uw medewerkers. Op deze manier wordt het algehele welzijn bevordert en zal het ziekteverzuim afnemen. Daarnaast worden uw werknemers beter gemotiveerd en zullen zij langer tevreden blijven. Dit komt de productiviteit ten goede en zal op de lange termijn zeker zijn vruchten afwerpen.

Hoe zorg je voor een ergonomische werkplek?

Maar hoe zorgt u nu daadwerkelijk voor zo’n ergonomische werkplek? Bekijk de mogelijkheden voor het aanschaffen van ergonomische hulpmiddelen. Met name de bureaustoel, de hoogte van het bureaublad en de hoogte van uw scherm zijn hierbij van belang. Zorg voor een goede stoel die een goede zithouding stimuleert. Zorg er daarnaast voor dat u niet onnodig moeite hoeft te doen om naar uw scherm te kijken door ineengedoken of verkrampt te zitten. Het scherm op een statief plaatsen kan daarbij helpen.

Probeer ten alle tijden een zo ontspannen mogelijke zithouding aan te nemen zonder uw spieren onnodig aan te spannen. Zorg er daarnaast voor dat uw medewerkers het belang inzien van ergonomisch werken. Om dit te realiseren is vaak een cultuuromslag nodig. De kunst is om uw werknemers te motiveren voor én onderdeel te laten worden van deze cultuuromslag.

Zoals u ziet heeft ergonomisch werken een aantal grote voordelen. Met het oog op het welzijn van uw personeel is het daarom belangrijk dat er genoeg aandacht aan wordt besteedt. Mocht u vragen hebben of advies willen over ergonomisch werken neemt u dan gerust contact met ons op via info@dekantoorinrichter.com, bel naar 040-286 1441 of vul het contactformulier in, wij helpen u graag verder!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Contact via social media?

Maak een afspraak Laat u terugbellen Offerte aanvragen
Copyright 2019 De Kantoorinrichter