Zoek
Sluit dit zoekvak.

Verbeter de akoestiek op kantoor

Wellicht herkent u het: u werkt in een grote kantoorruimte waardoor u akoestische problemen ervaart. Op zich niet vreemd want het nieuwe werken vindt vaak plaats in een grote ruimte met flexibele werkplekken. Een nadeel van deze grote ruimtes is dat er geluidsoverlast kan zijn, terwijl het efficiënter is om te werken in een minder gehorig kantoor. 

Gelukkig kan de inrichting de akoestiek van de werkruimte aanzienlijk verbeteren. Benieuwd naar wat akoestische oplossingen en akoestische producten voor u kunnen betekenen? De volgende stappen helpen bij het beperken van geluidsoverlast en verbetering van de akoestiek.

Wat valt onder akoestische materialen?

Voordat we verder gaan met tips om de slechte akoestiek op kantoor te doen verdwijnen, leggen we uit wat onder deze materialen valt. Er is een breed scala aan akoestische materialen beschikbaar, elk met unieke eigenschappen en toepassingen:

  1. Akoestisch schuim: Dit is misschien wel het meest bekende akoestische materiaal. Het is licht van gewicht, makkelijk te installeren, en uitstekend in het absorberen van geluid, waardoor het een populaire keuze is voor opnamestudio’s en home cinema’s.
  2. Geluidsabsorberend doek: Deze stoffen zijn ontworpen om hoge frequentie geluidsgolven te absorberen en worden vaak gebruikt in gordijnen, draperieën en bekledingen.
  3. Glaswol en steenwol: Deze vezelachtige materialen zijn uitstekende geluidsabsorbeerders en worden vaak gebruikt in de bouw voor geluidsisolatie.
  4. Massa-veer systemen: Deze bestaan uit een veerlaag (zoals een luchtruimte) gevangen tussen twee massa’s (zoals gipsplaten). Ze zijn zeer effectief in het blokkeren van geluid en worden veel gebruikt in muren, vloeren en plafonds voor geluidsisolatie.
  5. Geluiddempende bepleistering: Deze materialen bevatten geluidsabsorberende deeltjes en kunnen op plafonds worden aangebracht om geluid te verminderen.

Akoestische materialen zijn de stille helden die bijdragen aan onze akoestische comfort. Ze maken het mogelijk om ruimtes te creëren waarin we kunnen genieten van muziek, geconcentreerd kunnen werken, of gewoon kunnen ontspannen in een rustige omgeving.

Stap 1: bureauwanden

Een van de eerste belangrijke akoestische oplossingen zijn akoestische wanden. Een open en grote ruimte stimuleert het uitwisselen van kennis en informatie tussen medewerkers. Dat is prettig, maar één grote ruimte kan een negatief effect hebben op de privacy en rust. Het geluid van alle medewerkers gaat de ruimte in en dat zorgt voor veel onrust. 

Deze rust en privacy kunt u creëren door bureauwanden in het kantoor te plaatsen. De akoestische bureauwanden absorberen geluid, kunnen snel bevestigd worden én zijn verkrijgbaar in verschillende designs. Dit maakt dat het eenvoudig is om de (gewenste)sfeer en de verbetering van de akoestiek van het kantoor te creëren. 

Daarnaast zorgt het voor losse, verschillende werkplekken binnen de kantoorruimte. U krijgt hierdoor snel goede akoestiek op kantoor én uw medewerkers zullen vooral onderlinge gesprekken als makkelijker en minder storend ervaren.

Stap 2: Wand- en plafondpanelen

Akoestische plafond oplossingen - baffles

Muren zijn naast plafonds de grootste oppervlakten van een ruimte en vaak gemaakt van harde materialen zoals beton, hout en glas. De wanden in uw kantoor zijn ook vaak de boosdoeners als het gaat om een slechte geluidsomgeving. Gelukkig zijn er veel verschillende oplossingen als het gaat om wandpanelen die binnen de stijl van uw interieur passen.

Geluiddempende panelen voor de perfecte akoestiek

Akoestische plafondpanelen en wandpanelen zijn geluiddempende, akoestische panelen die met afstandhouders op de muur worden gemonteerd. Doordat er ruimte zit tussen de muur en het paneel ontstaat een luchtspouw die zorgt voor extra demping. De akoestische panelen dragen niet alleen bij aan het verbeteren van de akoestiek. 

Deze panelen kunnen ook bedrukt worden, bijvoorbeeld met uw logo of afbeeldingen die u gebruikt in een folder of op de website. Hiermee versterkt u het bedrijfsimago én vermindert u de slechte akoestiek op kantoor. Een prettige bijkomstigheid is dat akoestische wand- en plafondpanelen weinig ruimte innemen.

Stap 3: Kasten

Belangrijk onderdeel van het overzichtelijk houden van een kantoorruimte is dat er voldoende opbergruimte is. Bij de keuze van akoestische kasten is het mogelijk om te kijken naar het verbeteren van de akoestiek. 

Door speciale kasten te plaatsen die zowel ruimtebesparend als geluidsabsorberend zijn. Met de kasten creëert u naast bergruimte ook een scheiding in ruimtes. De kasten scheppen privacy, nemen geluiden op en verminderen de nagalm.

Stap 4: Systeemplafonds

Bij de bouw of verbouwing van kantoren kan rekening gehouden worden met het soort plafond dat wordt geplaatst. Speciale systeemplafonds absorberen geluiden waardoor de ruimte minder gehorig wordt. Ze zijn in verschillende, aantrekkelijke stijlen verkrijgbaar en zijn erg functioneel.

Stap 5: Aankleding

Met planten haalt u frisse lucht de kantoorruimte binnen. Planten verbeteren de luchtkwaliteit. Door de natuur naar binnen te brengen, dragen de planten bij aan een betere sfeer, een hogere productiviteit én een modern interieur. En bovendien, planten absorberen geluidsgolven dus ze komen ook nog de akoestiek ten goede!

Stap 6: Akoestische producten

Naast de grotere akoestische oplossingen, kunt u ook goede akoestiek creëren door verschillende producten van akoestisch materiaal aan te schaffen. We zetten hieronder een aantal opties op een rijtje:

  1. Akoestische desktopschermen: Voor degenen die werken in open kantooromgevingen of coworking-ruimtes, kunnen deze schermen een uitkomst zijn. Ze staan op bureaus om geluid te blokkeren en helpen bij het creëren van een rustige, geconcentreerde werkruimte.

  2. Akoestische Koptelefoons: Dit zijn waarschijnlijk een van de meest bekende kleine akoestische producten. Ze zijn ontworpen om achtergrondgeluiden te verminderen en te zorgen voor een ongestoorde luisterervaring. Ze zijn ideaal voor gebruik op kantoor, tijdens het reizen, of gewoon thuis voor het luisteren naar muziek of het kijken naar films.

  3. Akoestische Telefoonhoesjes: Deze speciaal ontworpen hoesjes verbeteren de geluidskwaliteit van uw smartphone door ongewenste ruis en echo’s te verminderen.

Zo ziet u maar, er zijn veel soorten akoestische oplossingen te bedenken om te zorgen dat de slechte akoestiek in uw kantoor verdwijnt en plaats maakt voor goede akoestiek.

De Kantoorinrichter helpt u verder

Bent u benieuwd welke akoestische oplossingen passend zijn voor uw kantoor? Wij kunnen u helpen door een akoestische meting uit te voeren. Deze meting geeft inzicht in de zogenaamde nagalmtijd (de tijd die geluid nodig heeft om geabsorbeerd te worden door de ruimte) en de aanzet geeft om tot de juiste oplossingen te komen. Wilt u de akoestiek van uw kantoor verbeteren? Vraag bij ons een akoestische meting aan en wij helpen u de slechte akoestiek van uw kantoor aanpakken én zoeken samen met u naar akoestische kwaliteit op kantoor. Wij bieden verschillende producten aan om de hinderlijke galm te verwijderen en bieden oplossingen die de akoestiek verbeteren in uw kantoor.

Neem contact op

Graag leggen wij in een persoonlijk gesprek uit wat de mogelijkheden zijn. Bel voor meer informatie: 040 286 1441 of mail ons: [email protected]

Meer artikelen

Akoestische wandbekleding
5 tips om geluidsoverlast op kantoor te voorkomen
Van bureauwanden tot wandpanelen, systeemplafonds, designobjecten en slim gebruik van kasten | De effectieve oplossingen tegen geluidsoverlast.
16.09.2015
c84a7c5bfd2d10d52939426de1008243
Werkplekinrichting: hierdoor popelen mensen om naar kantoor te komen
Lees hier de geheimen van een werkplekinrichting die mensen doet verlangen naar kantoor | Vijf tips voor de perfecte werkplekinrichting
12.11.2018
Bedrijfskantine-inrichten
De inrichting van een lunchruimte binnen het bedrijf
Stijlvolle oplossingen voor een multifunctionele en comfortabele lunchomgeving | Van duurzaam meubilair tot een sociaal hart van uw bedrijf.
04.10.2017

Onze projecten

20190227_140320
Kantoorinrichting bij Tritium Advies
009
Kantoorinrichting bij Footlocker
Akoestische plafondpanelen
Kantoorinrichting bij Re-Aves