040 286 1441info@dekantoorinrichter.comLoo 16A, Bergeijk

BREEAM-NL

WTC Utrecht gebouwd volgens BREEAM certificering

Steeds meer bedrijfspanden in Nederland zijn BREEAM-NL gecertificeerd. Wat houdt dit nou eigenlijk precies in, waar heb je als (toekomstige) huurder van kantoorruimte in een dergelijk pand eventueel rekening mee te houden en hoe kunnen wij daarbij helpen?

Wat is BREEAM-NL?

Het duurzaamheidskeurmerk BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en werd oorspronkelijk ontwikkeld in Engeland. Ondertussen is deze richtlijn aangepast aan de Nederlandse wetgeving vandaar ook de toevoeging NL aan het keurmerk.
BREEAM-NL is in Nederland hét keurmerk om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Een hoge BREEAM score verhoogt, o.a. door een gegarandeerd gezondere werkomgeving, de waarde van een gebouw. Om een BREEAM certificering te verkrijgen wordt niet alleen gekeken naar het energieverbruik van een pand, maar ook naar landgebruik, ecologie, het bouwproces, watergebruik, afval, vervuiling, transport, materialen, gezondheid en comfort. Al deze categorieën zijn weer opgebouwd uit verschillende credits ofwel duurzaamheidseisen. De opgetelde scores op de verschillende onderdelen leidt uiteindelijk tot een totaalscore, uitgedrukt in sterren.

Greenlease

Omdat een BREEAM-NL certificaat ook de afwerking en inrichting omvat moeten de huurders van kantoorruimte aan een aantal gestelde duurzaamheidseisen voldoen. Hiervoor wordt een zogenaamd Greenlease contract opgesteld waarin huurder en verhuurder afspraken maken over een verantwoord gebruik van het gebouw.

Waar moet je op letten bij de inrichting en afwerking.

Onderstaande voorbeelden zijn een greep uit de mogelijke duurzaamheidseisen die aan jou als huurder gesteld kunnen worden.

  • Zuinige LED-verlichting, afgestemd op de hoeveelheid daglicht en aanwezigheid van mensen
  • Tegengaan lichthinder d.m.v. Interne zon- of lichtwering
  • Rekening houden met de lichtreflectie op de werkplekken
  • Bij interieurbouw rekening houden met de verlijming van materialen
  • Toegepast hout moet aantoonbaar duurzaam en legaal geproduceerd zijn
  • Akoestiek conform NENEN-ISO 16283 of NEN 5077 (inclusief NPR 5092 en NPR 5097) of een gelijkwaardige norm of richtlijn

Ook bij de inrichting van het kantoor moet er goed gekeken worden naar materialen die gebruikt worden voor bijvoorbeeld het meubilair. Daarbij moeten de relevante keurmerken en/of certificaten gedocumenteerd worden.
Het is dus slim om van te voren goed te kijken wat er van jou als huurder verwacht gaat worden.

De Kantoorinrichter helpt jou graag met de verbouwing en/of inrichting van uw kantoor volgens BREEAM normering! Neem gerust contact met ons op via info@dekantoorinrichter.com, bel naar 040-286 1441 of vul het contactformulier in, wij gaan graag met je in gesprek.

Heeft u interesse?

Neem contact op

Willekeurige projecten

3D inzicht van interieurontwerp UVT
Grote vergadertafel vergaderen meetingroom