De Kantoorinrichter::040 286 1441::Winde 13::5667AX Geldrop

Hoe creëer je een akoestisch plafond op kantoor?

Hoe creëer je een akoestisch plafond op kantoor?

Bij het ontwerp of de inrichting van een kantoor wordt er vaak goed nagedacht over hoe de ruimte eruit komt te zien. Een belangrijk punt dat echter vaak wordt overgeslagen, is de akoestiek van de ruimte. En dat terwijl geluid juist zoveel invloed op ons heeft. Een goede kantoorakoestiek geeft namelijk een verbetering aan sociaal gedrag, de algemene gezondheid en de productiviteit van werknemers. Hoe zorg je er nu voor dat de kantoorruimte een goede akoestiek heeft?

De invloed van kantoorakoestiek

Wanneer je een nieuwe ruimte in stapt, ontstaat er een verandering in de akoestiek. Onze oren reageren onbewust op reflecties van geluid en zodoende oriënteren we ons in verschillende ruimtes. Zonder hier verder bij na te denken, begeven we ons dagelijks in ruimtes waar de akoestiek niet optimaal is voor het verrichten van ons werk.

We spreken van een slechte akoestiek als de verstaanbaarheid in een ruimte wordt verstoord. Denk bijvoorbeeld aan wanneer een telefoongesprek voeren lastig gaat vanwege het geluidsniveau van collega’s om je heen. Bij een slechte akoestiek op kantoor kosten werkzaamheden waarbij concentratie vereist is extra moeite. Hierdoor raak je onnodig sneller vermoeid.

Wanneer is de kantoorakoestiek goed?

We spreken van een goede akoestiek in een ruimte als geluiden op een gelijkmatige manier worden geabsorbeerd. Op kantoor, waar vaak gesproken wordt, is het wenselijk dat geluid snel afloopt om de verstaanbaarheid optimaal te krijgen. Hierdoor mag het niet teveel galmen in een kantoorruimte.

Systeemplafond op kantoor

Om de akoestische waarde te verbeteren binnen een kantoor, maakt men gebruik van systeemplafonds. Een systeemplafond bestaat uit plafondplaten die aan het plafond bevestigd worden. Deze platen zorgen voor minder galm, een betere verstaanbaarheid en betere akoestiek in de ruimte.

Systeemplafond op kantoor

Voorbeeld van een systeemplafond op kantoor

Er zijn meerdere varianten op de plafondplaten. De keuze van de plafondplaat beïnvloedt de waarden die je in een ruimte wilt bereiken. Binnen akoestiek zijn er twee belangrijke elementen: nagalm en overlangsgeluid.

Nagalm

Bij nagalm moet je denken aan geluid dat wel wordt gereflecteerd, maar niet wordt geabsorbeerd in de ruimte. Hierdoor ontstaat er een vervelende echo. Op locaties waar veel mensen bij elkaar zitten kan dit enorm hinderlijk zijn.

Overlangsgeluid

Wanneer men spreekt over overlangsgeluid, wordt het geluid bedoeld dat in de ene ruimte wordt geproduceerd, maar hoorbaar is in meerdere, naastliggende ruimten.

Belangrijk bij het kiezen van de plafondplaten is om goed te kijken naar de ruimte waar dit systeemplafond toegepast moet gaan worden. Elk soort plaat heeft weer een eigen functie.

Wil je hulp bij het verbeteren van de kantoorakoestiek of meer informatie over soorten plafondplaten en systeemplafonds? Neem contact met ons op via info@dekantoorinrichter.com, bel naar 040-286 1441 of vul het contactformulier in, wij helpen u graag verder!

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Contact via social media?

Maak een afspraak Laat u terugbellen Offerte aanvragen
Copyright 2019 De Kantoorinrichter