De Kantoorinrichter::040 286 1441::Winde 13::5667AX Geldrop

Een ‘maatschappelijk verantwoorde kantoorinrichting’: kan dat?

Een ‘maatschappelijk verantwoorde kantoorinrichting’: kan dat?

De laatste jaren wint maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en de ‘circulaire aanpak’ aan populariteit. Zowel overheidsinstanties als bedrijven zoeken naar manieren om te verduurzamen. Ook op het gebied van kantoorinrichtingen vindt die ontwikkeling plaats. Maar hoe werkt dat eigenlijk, zo’n ‘maatschappelijk verantwoorde’ kantoorinrichting? En wat betekent dat voor bedrijven die hun kantoor willen (laten) inrichten of renoveren?

Duurzame kantoorinrichting

De meeste organisaties zijn gewend aan een lineaire manier van ondernemen. Als we iets nodig hebben, schaffen we het als nieuw product aan. Vervolgens gebruiken we wat we nodig hebben en uiteindelijk gooien we alles (gebruikt of niet gebruikt) weg, met verspilling tot gevolg.

Niet alleen hadden we de niet-gebruikte producten beter wel kunnen gebruiken of door een ander kunnen laten gebruiken, ook wél gebruikte producten zijn vaak nog herbruikbaar na een opknapbeurt.

Steeds meer bedrijven zijn zich hier bewust van en proberen die lineaire keten te doorbreken en om te buigen naar een ‘circulaire economie‘, waarin onder meer gelet wordt op het optimaal (her)gebruiken van producten, onderdelen en grondstoffen.

Hoe verhoudt circulair ondernemen zich tot een kantoorinrichting?

Een écht duurzame organisatie past de circulaire economie toe in alle bedrijfsonderdelen. Maar als we specifiek naar een kantoorinrichting kijken, hoe zouden we het circulair ondernemen daar dan terugzien?

Volgen we de principes van de circulaire economie heel letterlijk, dan betekent het dat alles wat bij kantoorinrichting komt kijken circulair moet zijn. Gebruiks- en verbruiksproducten en dan zowel het product zelf, de onderdelen en de grondstoffen ervan. Er moet worden gekeken naar de herkomst van die producten, de productie, het gebruik zelf en de fase na gebruik. Het ‘leven’ van de kantoorinrichting moet in de volledige cyclus duurzaam zijn.

Duurzame kantoorinrichting in de praktijk

Bedrijven die hun kantoor willen laten inrichten of renoveren, zullen in de praktijk zien dat kantoorinrichters meer mogelijkheden en flexibiliteit bieden, met duurzaamheid achterliggende gedachte. Je zult steeds vaker het volgende zien:

De producent of leverancier blijft eigenaar

Klanten kopen geen bezit maar betalen voor het gebruik van een product. Je betaalt dan bijvoorbeeld voor het aantal uren dat je daadwerkelijk aan een bureau of op een bureaustoel zit. Of voor het aantal uren dat je een lamp gebruikt.

Een alternatief is dat de producent het product terugkoopt wanneer het niet meer nodig is of het product gebruikt is. Organisaties zullen dus steeds vaker zien dat je naast kantoormeubels kopen ook de mogelijkheid hebt om ze te leasen of huren (eventueel met terugkoopgarantie).

Men levert nieuw en gebruikt meubilair

In de huidige maatschappij is ‘nieuw’ nog steeds de standaard. Bedrijven schaffen vaker nieuw kantoormeubilair aan dan tweedehands, vaak zonder hier bewust over na te denken.

Een trend binnen het circulair ondernemen is dan ook het aanbieden van zowel nieuwe als gebruikt kantoormeubilair. Dit biedt voor bedrijven meer mogelijkheden en flexibiliteit, omdat ze niet per se nieuw kantoormeubilair hoeven aan te schaffen, maar ook voor een mix van nieuw en tweedehands of voor 100% tweedehands kunnen kiezen.

Je kunt met de producent vervolgens je keuze afstemmen aan de hand van je budget en de benodigde levensduur van het meubilair dat je koopt.

Bestaande meubels worden hergebruikt

In het geval van een kantoorrenovatie zullen projectmanagers steeds meer aansturen op het hergebruiken van bestaande kantoormeubels. Door bepaalde meubels nieuw leven in te blazen, geef je bestaand kantoormeubilair een langere levensduur en ga je verantwoord om met het milieu. Bovendien levert het ‘revitaliseren’ of ‘hermodelleren’ van een kantoorinrichting vaak ook nog een kostenbesparing op.

Overig meubilair wordt opgekocht

Is de bestaande kantoorinrichting nog in goede staat, maar heeft het geen goede bestemming in de nieuwe inrichtingsplannen? Dan is het zonde om deze meubels weg te gooien. Steeds meer organisaties kopen daarom bepaalde elementen uit het overig kantoormeubilair over en verkopen het weer in tweedehands-staat. Zo krijgen deze producten een tweede leven.

Samenwerking met duurzame partners

Om duurzaam ondernemen echt succesvol te maken, is het belangrijk dat bedrijven niet alleen zelf bewust nadenken over hun handelen, maar ook aandacht hebben voor de partners waar zij mee samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan samenwerken met een duurzame producent, maar ook met een duurzame logistieke partner.

Naar verwachting zal deze ontwikkeling de komende jaren alleen maar toenemen en worden steeds meer instanties en bedrijven zich bewust van de circulaire economie in hun organisatie. Het creëren van een maatschappelijk verantwoorde kantoorinrichting wordt dan ook steeds makkelijker en toegankelijker voor bedrijven en zal steeds meer gemeengoed worden.

Voor meer informatie neem gerust contact met ons op via info@dekantoorinrichter.com, bel naar 040-286 1441 of vul het contactformulier in, wij helpen u graag verder!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Contact via social media?

Maak een afspraak Laat u terugbellen Offerte aanvragen
Copyright 2019 De Kantoorinrichter